Додати новину

Нижче наведено кілька редакційних побажань до статей різних типів. Це не суворі вимоги і ми не наполягаємо на їх точному дотриманні - важливий текст у вашій авторській манері, цікавий і грамотно написаний. Але не забувайте, що пишете Ви, в першу чергу, для читача.

Для початку - основні зауваження, що стосуються всіх типів матеріалів.

- За зміст і якість матеріалу головну відповідальність несе його автор.
- Ретельно перевіряйте всі факти, якими ви оперуєте в статті. Якщо ви в чомусь сумніваєтеся, перевірте це стільки разів, скільки буде необхідно, або ж постарайтеся без цього обійтися.
- Ваша особиста точка зору важлива, але тільки в тому випадку, якщо ви зумієте переконливо її аргументувати.
- Не плутайте красномовство з багатослівність: немає сенсу писати 100 слів, коли для передачі думки достатньо 10.
- Не зловживайте химерними словесними конструкціями. Головне в написанні матеріалу - розкрити тему; всі епітети і метафори - здебільшого декор, інструмент для передачі вашого авторського стилю. Постарайтеся, щоб декоративна частина матеріалу не перекривала інформативну.
- Перед написанням матеріалу чітко вирішите для себе: а) про що конкретно ви хочете писати; виберіть собі ракурс для висвітлення теми, б) як саме ви хочете писати. Іноді корисно так само скласти план матеріалу і розрахувати к-ть знаків для кожної його частини.
- І, нарешті: стежте за тим, що пишуть інші музичні журналісти. Зайвого досвіду і зайвих знань не буває.

1. Огляди альбомів

Огляд альбому, рецензія має на увазі статтю саме про альбом, а не про групу, стилі і жанрі, в якому вона працює. Відштовхуйтеся в першу чергу від того, що ви почули на диску, і підкріплюйте це додатковою інформацією про колектив і самому релізі.

1.0. Рецензуємо музику тільки українських виконавців. Основні критерії вибору дисків для рецензії - їх актуальність (тобто, приймаємо в розрахунок те, що вийшло за поточний рік), інтерес слухача і оригінальність матеріалу (суб'єктивно).
1.1. Оптимальний обсяг рецензії - 1 500 знаків, не враховуючи пробілів і трек-листа (якщо напишете на 100 - 300 знаків більше - не біда, аби не було «води», головне - суть)
далі - приблизна схема:
1.2. На початку статті, як преамбула, 1-2 пропозиції про виконавця і про факт виходу самої платівки
1.3. Основний текст: розбір альбому
- можна, але не обов'язково, торкнутися оформлення (буклетик, обкладинка і тп)
- далі - загальні об'єктивні оцінки (збалансованість / несблансірованность матеріалу, найбільш цікаві треки + аргументи)
- потім - фішки альбому (запрошені музиканти, нестандартні інструменти, бонус-треки)
1.4. Заключна частина
- ваші особисті враження від альбому
1.5. Трек-лист, інфо-виноска (не обов'язково якщо альбом вже доданий на сторінці групи)
1.6. Посилання (де можна послухати і / або купити)
1.7. Не забувайте прикріпити до рецензії обкладинку альбому.

2. Звіти про концерти

2.1. Обсяг тексту не лімітується. Але бажано не зловживати. Більше 3 500 знаків навіть дуже хорошого тексту - це вже нечитабельне в рамках інтернет-порталу. Намагайтеся викладати свої думки лаконічно, але не сухо.
2.2. При наявності 10 і більше якісних фотографій, текстову частину можна обмежити несколькіміі пропозиціями (хто, де і коли виступав і як воно в загальному пройшло)
2.3. В іншому випадку, коли упор йде на текст, порядок такий:
- заголовок (постарайтеся придумати щось небанальне, що привертає увагу)
- преамбула (1-2 пропозиції, підводка до основного тексту: головний факт події - перший приїзд в Україну, перший виступ після тривалої перерви і тп, або просто вступна фраза на кшталт «в такий-то день така ось пейсатих група відсейшенила там-то )
- основний текст: в довільному порядку, але з логічною послідовністю відзначаємо організацію (затримки, звук, світло, охорона), поведінка групи (спілкування з залом, загальний настрій), сет лист (старі і нові пісні, «біс», загальна збалансованість / незбалансованість програми), фішки концерту (незвичайні події, цікаві моменти і тп)
- в кінці - пара рядків своїх особистих вражень.
- сет-лист бажано, але не обов'язково

2.4. Оптимальний термін розміщення звіту по великому концерту - через 2-4 дні після оного; для клубного - через 1-3 дні. Якщо пізніше, то корисність і затребуваність матеріалу різко знижується. Головним чином це стосується тексту. Фотографії можуть «почекати» і бути опублікованими окремо від текстової частини.

3. Анонси концертів

3.1. У написанні анонса головне - його лаконічність і чіткість. Мета такого матеріалу - зацікавити потенційну публіку.
3.2. Оптимальний обсяг - 1 500 - 1 800 знаків, не враховуючи прогалин.

3.3. схема:
- заголовок (не більше 4-5 слів, що кидаються в очі)
- преамбула (1-2 пропозиції по факту: хто і коли приїжджає, де виступить)
- основний текст: коротка і актуальна інфа про групу / виконавця, кілька цікавих фактів (юзаем прес-реліз, википедию і гугл). Можна також зачепити особливості майбутнього концерту (тур на підтримку нового альбому, перший приїзд в Україну / в Київ, ювілейний концерт і тп)
- в кінці обов'язкова інфо-виноска в порядку:
дата-група / виконавець-місце-вартість квитків-час початку
3.4. Акредитація передбачає вашу присутність на прес-конференції. Наполегливо рекомендуємо цим скористатися: надалі стане в нагоді для написання звіту
3.5. Добре і вчасно написаний анонс підвищує ваші шанси отримати акредитацію.
* приклад анонса: http://rock.ua/arhiv/2006/54/

Також переконливе прохання: перед відправкою вичитуйте текст на наявність орфографічних і синтаксичних помилок. F7 у ворді як і раніше працює;)

Це відкритий проект, для розміщення публікації на сайті необхідний в першу чергу її якісний зміст. Якщо Ви представник групи або просто пишете про музику, не ставте питання, - як розмістити статтю (анонс, звіт), - відразу надсилайте матеріал на info@rock.kiev.ua.

Поправки:
1. В Рок.Екциклопедію потрапляють тільки українські виконавці
2. Редакція сайту не бере на себе відповідальність ділити музику на рок/не_рок. Ми намагаємося фільтрувати контент але, якщо виконавець буде стверджувати, що його творчість має відношення до напрямку rock, то хай так і буде)

 
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Огляд сцен на 360 градусів, живі трансляції та навіть фудкорти
АНОНСИ
Огляд сцен на 360 градусів, живі трансляції та навіть фудкорти
09.09.2020

19-20 вересня на українській онлайн-платформі hover.link пройде перший захід — БеZVIZ Pre-party 1.5. Це простір, який максимально відтворює музичний фест у реальності