Володимир Кучинський - Лютий

02.08.2009 · Довідка

Здавалося б, кількість щонайрізноманітнших альбомів, виданих на веб-лейблах чи запущених у Всемережжя власноруч авторами, зростає мало не щодня і слухачам доволі складно, а часто і геть ліньки орієнтуватися в цьому потоці, який часто-густо не може похвалитися якістю запису, вже не кажучи про оригінальність музики. Однак цього разу перед нами альбом, що пропустити повз себе просто-таки не можна.

«Лютий» - перший сольний альбом лідера київського гурту «Ворождень». До виходу цього диску набули певного поширення також декілька альбомів його сайд-проекту «Тотем», реліз найновішого з них також має відбутися досить скоро на офіційному сайті «Ворождня».

Попри те, що паралелі з цими творчими одиницями при слуханні «Лютого» виникають одразу, абсолютно очевидними є й відмінності, властиві йому. Якщо тематико-стилістичні ознаки мають багато паралелей в усій музиці Кучинського, то звучання нового альбому відрізняється від останніх робіт «Ворождня» насамперед переважанням «чистого» звуком без активного залучення «смурних» елементів, а від більшості альбомів «Тотему» - невластивою для них помітною роллю етнічних елементів як на структурному рівні, так і в галузі мелодики.

Нетиповим цей альбом є і в аспекті синтезу різних стилістичних тенденцій – чуємо тут багато і від dark wave, який звучить тут дуже атмосферно і навіть подекуди гіпонтично, і від ритмів середьовічного фолку, і від темно-романтичного, меланхолійно-депресивного звуку ранніх The Cure, оздобленого елементами ембіенту та dream pop.

«Лютий» попри всю сьогоднішню моду серед альтернативних проектів на запис концептуальних альбомів – альбом настроєвий і в цьому сенсі зовсім не концептуальний. Більше того – найбільш «холодні», «люті композиції у ньому якраз на початку, далі ж вони плавно перетікають у більш м’які та ліричні у традиційному сенсі цих слів. Водночас і «холод» (там де він є) тут іншого типу, ніж в таких «колючих» альбомах як «Чорні крила» «Ворождня» чи «Зроблено в УРСР» від «Тотему» - це щось не стільки фатальне (як у «Чорних крилах») чи суспільно-побутове («Зроблено в УРСР») - темінь тут детермінується та відчувається  невіддільне від екзистенції, органічне (найкраще цю рису можемо бачити у треках «Пращур», «Лютий»).

Отже, «Лютий» - насамперед альбом пісенний, майже кожний трек якого не забігає далеко від народної поетики та мелодій, маючи водночас   у собі не менше авторського. Власне, ця теза попри схемтичність та узагальненість , і дає нам відповідь на питання, чому цей диск підписано саме авторський ім’ям, а не псевдо. І тим більше цікавою є поява такої авторської музики - в сучасному українському контексті подібний альбом є приємною несподіванкою.

Володимир Кучинський
Лютий
2009

Максим Солодовник
© Киевский Рок-клуб


 
ПУБЛІКАЦІЇ
Ворождень - презентував альбом «Neue Ordnung»
НОВИНИ
Ворождень - презентував альбом «Neue Ordnung»
05.09.2011

Light Edition - полегшена версія, що вже доступна для завантаження, розрахована передусім на прослуховування в mp3-плеєрах, таким чином Вам не потрібно чекати на Ultimate Flac-release і перекодовувати потім треки в mp3, щоб слухати їх в плеєрі [оновлено]

Ворождень: альбом «Психо» на захист божевільних
ІНТЕРВ'Ю
Ворождень: альбом «Психо» на захист божевільних
05.05.2010

«Захистимо психічно хворих людей!» - з таким гаслом наприкінці минулого року вийшов альбом київського гурту «Ворождень» під назвою «Психо»

Ворождень. Музичні ворожіння.
ФОТО
Ворождень. Музичні ворожіння.
15.01.2008

Є на Україні традиція прадавня – ворожити під зимові свята. Чи то у відповідь тій традиції, чи просто захопившись містикою зимових ночей, святкував гурт Ворождень 9 років своїх музичних ворожінь. 11 січня в КМЦ Києво-Могилянскої академії команда в подарунок шанувальникам презентувала сольним концертом новий альбом

ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
Горизонт подій
Горизонт подій
2012
альбом
слухати
Дідизна
Дідизна
2011
альбом
слухати
Neue Ordnung
Neue Ordnung
2011
альбом
слухати
Любов 2
Любов 2
2010
альбом
слухати
Психо
Психо
2009
альбом
слухати · рецензія
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Огляд сцен на 360 градусів, живі трансляції та навіть фудкорти
АНОНСИ
Огляд сцен на 360 градусів, живі трансляції та навіть фудкорти
09.09.2020

19-20 вересня на українській онлайн-платформі hover.link пройде перший захід — БеZVIZ Pre-party 1.5. Це простір, який максимально відтворює музичний фест у реальності