Андрій Середа з «Кому вниз»: про спів німецькою і німецький «гітарний драйв»

13.09.2007 · Інтерв'ю

Шанувальники українського гурту «Кому вниз» вже дуже довго чекають на появу нового альбому. Адже останній диск цього гурту побачив світ вісім років тому.

У розмові з «Німецькою хвилею» лідер «Кому вниз» Андрій Середа запевнив, що нині музиканти працюють над новинкою, але й повідомив, що вже незабаром вийде компакт-сингл, серед пісень якого є одна пісня німецькою мовою. Йдеться про власну версію відомого німецького хіта «Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann».

«Ця пісня була популярна в Німеччині у 80-ті роки у виконанні співачки Нени. Те, що ми вирішили її заспівати було своєрідним кроком ввічливості до країни, яку ми нерідко відвідуємо».

– каже Андрій Середа, котрий вже декілька разів брав у Лейпцигу участь у фестивалі Wave-Gotik-Treffen. Далі музикант зазначає:

«Мені самому подобається, коли іноземні співаки, приїжджаючи до нас, намагаються співати українською мовою. Утім, у цьому випадку до всього додалося ще й побажання нашого німецького продюсера, який є українцем, живе в Німеччині».

Спів іноземною і «існування на сцені»

Взагалі спів іноземними мовами Андрій Середа вважає для себе одним з методів театральної діяльності, «існуванням на сцені»:

«Коли я співаю англійською і німецькою мовами, то не задумуюсь над кожним словом. Відчуття виникає таке, ніби ти дивишся на себе зі сторони. Ти це не переживаєш, а скоріше усвідомлюєш».

«Мені подобається мелодика німецької мови», - розповідає Середа, водночас зауважуючи, що це ще зовсім не означає, що він нею володіє:

«Я знаю буквально декілька фраз пов’язаних з пивом, з побажанням щастя і подякою за зустріч. Головне, щоб це було сказано з найменшим іноземним акцентом, тоді це буде приємно і для німців. Я достатньо болісно и тендітно відношусь до власної мови, щоб, боронь Боже, неврівноважено і поверхово відноситися до мови тих людей, серед яких перебуваю. Тому мені ліпше взагалі не говорити, аніж говорити з акцентом».

«Крафтверк» і «Кому вниз»

Утім, з Німеччиною лідера «Кому вниз» пов’язує тільки мовна приязнь. Пригадаємо, що спочатку, у 80-их роках імідж гурту мав дещо авторитарне, – музиканти були одягнені в строгі чорні фраки і білі сорочки; замість метеликів під комірцями пристьобували тевтонські хрести, а на ноги взували чорні «ботфорти». Виникало враження, що таким чином, музиканти у свій спосіб інтерпретують імідж німецького електронного проекту «Крафтверк», ознакою якого, у певні часи були, чорні піджаки, чорні або червоні сорочки з краватками, стилізовані під авторитарну естетику німецької моди 30-их–40-их. Утім, Андрій Середа каже:

«З творчістю німецького гурту «Крафтверк» ми познайомились набагато пізніше. А у своєму стилі ми використовували локальні кольори – чорний і білий. Це кольори, котрі не потребують пояснень, кольори, котрі не дозволяють тобі фантазувати на різні теми. З іншого боку, суцільне чорне – це сублімація всіх кольорів. Тобто я думаю, що в одному кольорі ми увібрали всю веселку. А от авторитарність – це для нас позиція, тому що, чого не вистачає в нашому і повсякденному житті, так це обов’язків. Власне в цьому полягає наше розуміння авторитарності».

Загалом же Середа переконаний, що авторитарність, яка не тільки проглядається в іміджі «Кому вниз», але й в саунді команди, споріднює звучання його гурту зі звучанням багатьох німецьких команд:

«І єдине, чому я можу заздрити подібним командам в Німеччині, те що в них було зарождено такий драйововий гітарний стиль, дуже локальний і потужний. Він не передбачає фантазії. Це теж саме, коли ти відповідаєш за кожне своє слово під час виступів. Щоб людина не думала, що він хотів це сказати, це або можливо те. Власно німецький драйв є символом того, що ти подумав і сказав. Тут вже немає ніяких суджень. Ти повністю відповідаєш за свій крок. Оце власно заздрість перед тим, що німці знайшли у гітарній музиці».

До нового альбому «Кому вниз» має увійти й пісня «Серед тіней» іншої київської команди «Вій», який «Кому вниз» спеціально записали для трибьют-альбому «Вія». За словами Андрія, у цій речі він дуже вдало перетворив образи вієвських пиратів на образи хрестоносців.

Коли, власне, вийде новий альбом «Кому вниз»? «Не знаю», каже Андрій Середа, висловлюючи водночас сподівання, що це станеться до двадцятиріччя гурту в лютому наступного року.

Олександр Павлов [Deutsche Welle]


 
ПУБЛІКАЦІЇ
Кому ВниZ – начало начал
ІНТЕРВ'Ю
Кому ВниZ – начало начал
09.07.2007

Эксклюзивное интервью продюсера группы Сергея Степаненко спец. кору рок-газеты «Премьера» (Херсон).

Андрій Середа: Попса — це просто заробіток, який прикривають примітивною музикою
ІНТЕРВ'Ю
Андрій Середа: Попса — це просто заробіток, який прикривають примітивною музикою
18.01.2006

І за допомогою цього людей просто дурять, стверджуючи, що це теж музика.І за допомогою цього людей просто дурять, стверджуючи, що це теж музика.

Андрій Середа: «Українська музика вигідно відрізняється від Української політики»
ІНТЕРВ'Ю
Андрій Середа: «Українська музика вигідно відрізняється від Української політики»
30.06.2004

З однієї сторони, завдяки «антифашистам» вийшла непогана пі-ар акція команді, і ми їм дуже вдячні за це. Через того листа про поїздку Кому Вниz на Wave Gothic Treffen дізналося дуже багато гарних людей, і, певно, завдяки їхній теплій енергетиці та нашим Українським Богам ми таки втрапили на фест.

ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
IDEM
IDEM
2345
альбом
слухати
Live !FESTrepublic
Live !FESTrepublic
2018
альбом
слухати · рецензія
4
4
2014
альбом
слухати · рецензія
Ab ovo usque ad mala
Ab ovo usque ad mala
2007
альбом
слухати
Марш артилеріїКЛІП
Марш артилерії · 2022
22 тис. переглядів
Нестор (присвячено Азову)LIVE
Tustanen pskademaКЛІП
Tustanen pskadema · 2021
26 тис. переглядів
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Latvian Rock and Metal is with Ukraine!
НОВИНИ
Latvian Rock and Metal is with Ukraine!
02.05.2022

Латвійські рок і метал музичні колективи та інші представники індустрії висловлюють свою підтримку народу України в ці важкі часи!