К сожалению, русская версия публикации отсутствует, предлагаем вариант на украинском языке

Дмитро Ігнатов: «Головне для нас зберігати ту наснагу та енергетику, які несе наша музика»

21.06.2010 · ИнтервьюДмитро Ігнатов: «Головне для нас зберігати ту наснагу та енергетику, які несе наша музика»

В українській музиці не надто багато молодих гуртів, які грають справді якісну музику. Одним з таких є херсонська формація Роллік’с. Гурт святкує своє п’ятиріччя, але попри такий юний музичний вік, хлопці вже досягли немалих звитяг не лише на українських концертних майданчиках. Їх тексти сповнені істиною та справедливістю, їх музика знищує вщент стіну негативу та розчарування. І хто сказав, що альтернатива в нашій країні «не формат»? Якісна – формат. Вмикайте теле- і радіоприймачі, з яких гучно лунає «мій шалений кулак перетворився на зброю»!

«Ми – українська ватага,
яка поєднує в собі сучасні віяння
щільного гітарного звучання
зі складовими читки і проникливого,
з натиском, співу»

Вітаю. Про «Роллік’с» вже багато написано та сказано. Та все ж… Скільки років вже існує гурт?

Привіт! Роллік’с, як справжня команда існує з 2005 року, коли сформувався склад музикантів. Але про себе гурт заявив ще у 2002 році, заспівавши спільну пісню з Тартаком «Мікрофонна перевірка». До речі, авторство цієї пісні належить саме «Роллікс’у». В той період ще не було музикантів і з музичним матеріалом нам допомагали тодішні учасники Тартака (зараз учасники БУМБОКСА) – Валік та Муха. Вони брали участь у записі таких пісень, як «День у День» та «Муркен Стайл».

В цьому році ми святкуємо п’ятиріччя своєї свідомої музичної діяльності, адже до 2005 року «Роллік’с» не існував як проект, не зважаючи на певні здобутки.

Який на цей час ваш найбільший здобуток?

Наші здобутки можна оцінити хіба що в купі. Для мене найвдалішим здобутком є те, що наш гурт досі існує і активно розвивається у постійному міцному складі. Адже за 5 років нашої діяльності було багато перепон, негараздів та складностей, які могли у будь-яку мить все зруйнувати і звести усі наші досягнення нанівець. Я радий, що ми встояли і з кожним своїм кроком (новою піснею, альбомом, кліпом) стаємо міцнішими.

Назва гурту походить від англійського «rollick» (галасувати, бавитися), але стилістика пісень (принаймні, багатьох) не зовсім відповідає визначенню «бавитися»… В першу чергу – серйозна лірика. І, якщо в дебютнику були такі пісні, як «Давай частіше посміхатись», «День у день», то сингли типу «Бий/бий» наводять на думку, що майбутній альбом виявиться агресивним та ще більш соціальним?

Нові пісні дійсно стали серйознішими, складнішими і жорсткішими. Натомість в новій платівці є місце і для жартівливих пісень: «Для надто балуваних» та «Несемо». Але при написанні пісень ми не прив’язуємось до буквального значення нашої назви, і якщо однієї зі складових (наприклад «бавитися») в пісні немає, то це зовсім нічого не означає. Головне для нас зберігати ту наснагу та енергетику, яку несе наша музика і тексти. Тільки це має вирішальне значення при написанні пісень.

Голова кролика, то ваш своєрідний символ? Тільки чого в нього очі з ХХ?:)

Так, це наш оберіг і своєрідний символ. Такі очі кролю намалював дизайнер Олег Костяков і ми жодних заперечень не мали з цього приводу. Нам сподобалося. Хай це будуть не ХХ, а плюси, тільки трішечки нахилені.

А ти, який звір?

Не можу себе порівняти з якимось звіром. Хоча я не проти бути схожим на кроля:)

Дехто вас порівнює з різними гутами (Linkin Park, Limp Bizkit, POD). Чи означає це, що ви під них «косите» чи орієнтувалися на їх творчість на початку?

В шоу бізнесі завжди когось з кимсь порівнюють, адже зараз немає нічого геніального чи супер оригінального, такого, чого ще ніхто не чув і не бачив. Я впевнений, що на початку шляху ці команди теж порівнювали з уже існуючими аналогічними гуртами. Порівняння закінчуються тоді, коли команда стає певним брендом і здобуває широку відомість. Не можу сказати, що ці команди не справляли вплив на нашу творчість чи уподобання кожного окремо, але ніколи ми не хотіли б під когось «косити», адже це нікому не цікаво.

Наші уподобання не закінчуються вказаним переліком, він набагато ширший. Але цей перелік підказує слухачу, який нас жодного разу не чув, в якому приблизно стилі ми граємо.

«Роллік’с» вписується в рамки вже існуючого стилю, чи, може, характеризується якось інакше?

Ми вписуємося в рамки одного стилю, який називається рок-музика. Тобто, ми однозначно не хіп-хоп чи реп-команда, не поп-виконавці тощо.

На моє переконання, усі стильові характеристики у сучасному шоу-бізі доволі умовні, але досі вживаються застарілі стильові ярлики. Якщо брати до уваги ці ярлики, то умовно нас можна віднести до альтернативи/реп-кору. Якщо описувати власну творчість своїми словами, що більш цікаво, то можна сказати, що ми – українська ватага, яка поєднує в собі сучасні віяння щільного гітарного звучання зі складовими читки і проникливого, з натиском, співу.

Тим не менш усе давно вигадано і зіграно, а тому вигадати новий стиль чи напрямок доволі складно, їх можна хіба що поєднувати. Ми поєднуємо читку, спів, щільне гітарне звучання (іноді з мат-коровими вставками), робимо свої пісні змістовними і потужними.

«Нам цікаво виступати на великій сцені
з багатотисячною аудиторією,
відчуваючи енергетику натовпу –
це є головним і вирішальним фактором»

Яку музику сам слухаєш? Напевно ж і drum’ n’ bass?;)

Сам слухаю музику подібну до тієї, яку створюємо самі. Тут я більше віддаю перевагу рок-музиці, ніж електронній (клубній). Драм полюбляю через те, що мене під нього найбільше рубає на танцполі. Електронна музика для мене менш цікава для прослуховування, адже вона в першу чергу створена для того, щоб під неї танцювати. Вона має менше музичне і смислове наповнення. Ця музика цікава мені, хіба що в плані звуків.

Виходять у вас нові сингли, записано дуже багато матеріалу, який, може, й не потрапить до альбомів, ремікси… Не думали випустити якийсь ексклюзивний альбом, бутлег, збірку тих же реміксів?

Так, є варіанти створення акустичної платівки. Думаю, альбом реміксів менш за все цікавий, адже ремікси перш за все покликані представити музиканта та його пісню на радіо (так звані радіо версії). Завдяки радіо версіям пісня стає більш успішною і зрозумілішою для більшості слухачів. Але як правило такі ремікси не потрапляють у клубні мікси діджеїв, а тому в цьому плані вони взагалі є не ефективними. Клубна спільнота має свою специфіку і подібні ремікси рок виконавців (особливо вітчизняних) просто не сприймаються носіями клубної музики – діджеями.


При цьому наші деякі ремікси звучали в клубах, на один ремікс ми робили відео версію («Бий/бий»), але це все додаткові способи заявити чи нагадати про себе.

«Роллік’с» співпрацює з Тартаком, ТНМК, іншими українськими гуртами. В першому альбомі були присутні кавери. В наступному релізі нас очікує ще якісь цікаві спільні проекти (окрім Вови Зі Львова) з іншими музикантами?

В наступній плиті пісні з Вовою не буде, адже ця пісня в оригінальному вигляді була заявлена у першому альбомі. Можливо до другої платівки ми включимо кавер на ТНМК «Та ти шо». Новим спільним проектом в цьому плані стане пісня з моїм давнім дружбаном Пашею Моржарою, з яким колись починали музичний шлях в Херсоні. Зараз він живе і працює в Одесі і є учасником реп-колективу «Да Марав». Ідея пісні належить його команді, але для спільного проекту російськомовний текст був перекладений і адаптований українською мовою, створений новий приспів та змінені деякі куплетні шматки. Планується, що ця пісня буде офільмована влітку.

Зараз ви приймаєте участь у проекті «Свіжа кров» на одному з телеканалів. Кілька років тому ви вже брали в ньому участь, це якось вплинуло на ваше подальше життя?

Звісно вплинуло. Кожний наш крок, кожна наша поява на телебаченні і радіо впливає на нашу відомість і популярність. Це можна розглядати у сукупності. Якщо говорити конкретніше, то участь у «Свіжій крові» дала нам змогу видати дебютний альбом на відомому видавництві «Лавіна Мюзік», яке співпрацювало у свій час з такими музикантами, як «Океан Ельзи», «Друга Ріка», «Грін Грей», «Скрябіним» тощо. Якраз на нашому виступі був присутній директор цього видавництва Едуард Клім, а тому при розмові про вихід альбому він уже мав уявлення про нашу творчість і рівень. Наша поява в ефірі також спрацювала на нашу користь як в плані виходу альбому, так і в плані ще одного кроку до відомості. Тоді ми не знали, що нам принесе «Свіжа кров».

Зараз, враховуючи попередній досвід, ми беремо участь у конкурсі з аналогічних міркувань. Перш за все ми хочемо представити широкій аудиторії пісні з другого альбому, що у нашому розумінні і є свіжою кров’ю. Це задача мінімум. А далі подивимось, які сюрпризи нас очікують…

Ти казав, що «Роллік’с» – не клубна група, а більш полюбляє великі майданчики. На якому світовому open-air’і хотів би виступити найбільше?

Нас як музикантів не дуже цікавить статус світового оупен-ейра. Зараз нас влаштує будь-який захід подібного плану, адже вони усі є цікавими. Нам цікаво виступати на великій сцені з багатотисячною аудиторією, відчуваючи енергетику натовпу. Це є головним і вирішальним фактором.

«Найбільше виводить стабільна
нестабільність в країні»

 

Коли ти зрозумів, що треба займатися музикою? З ходу узяв мікрофон і почав співати «бо ніхто не хоче бути злим»?

Це я усвідомив у старших класах, коли серйозно зацікавився музикою. Мене тягнуло на сцену, хоча я не вирізнявся з поміж своїх однолітків артистичними здібностями.

Як проходить процес народження пісні?

Цей процес може відбуватися в двох варіантах: 1) я вигадую текст і він лягає на спеціально під нього створену музику; 2) вже є музика або уривок і на це пишеться текст. В більшості випадків спрацьовує другий варіант, тобто пісня пишеться під враженням почутого музичного матеріалу, враховуючи характер твору, його структуру, темп, тощо. При чому, в першу чергу увага приділяється змісту пісні, тобто, про що вона буде. Тексти усі пишу я, а музику – басист О. Мурашов. Тому у нас виходить таке собі співавторство, і ми один одного доповнюємо в цьому пані. Адже я не можу створити музику, а Саша не пише тексти.

Чому вокальна партія «Манера Дабіла» виконується так… не зовсім нестандартно?

Так одразу планувалося. Хотів зробити придуркувату читку, щоб у неї були також і елементи рагги.

Твоя професія, на скільки мені відомо, вимагає серйозного підходу і часу. Як вдається окрім цього ще й активно записуватися/знімати/виступати?

Доводиться чимось жертвувати. З іншого боку я самозайнята людина і мій робочий графік залежить тільки від мене. Тому я сам вирішую, яким чином розпоряджатися часом. Але організувати самого себе набагато складніше, ніж бути під чиїмось керівництвом. Тут є теж свої мінуси.

Що тебе найбільше «бісить» у сучасних культурних та соціально-політичних тенденціях України?

Найбільше виводить стабільна нестабільність в країні. Це поки єдине, що стабільне в нашому житті. А також дуже розчаровує те, що у нас все вирішується за гроші. Суспільство деградує, адже ця модель поведінки сприймається як належне.

Ваші найближчі плани на майбутнє?

Плануємо у червні представити новий концертний кліп на пісню «Адреналін». Нарешті, багато хто зможе відчути енергетику наших живих виступів через екрани і монітори. До речі, монтажем займаюся я – це буде моя дебютна робота у кліпмейкерстві, якщо можна так сказати. Наразі усім подобається те, що вже виходить. В літній період плануємо відзняти принаймні ще два відео. Наразі розглядаються варіанти пісень.

Зараз займаємось записом другої платівки але це процес тривалий, тому схрестивши пальці за спиною усім обіцяємо, що вона вийде восени:)


Взагалі планів дуже багато, купа ідей, але одразу зробити все просто неможливо.

Скажи людям таке, що б пронеслося через віки:

Сумніваюся, що я здатен щось таке сказати. Краще просто побажаю усім завжди хорошого настрою, наснаги і щасливого життя!

Дмитро Войналович
(c) rock.kiev.ua


 
ПУБЛИКАЦИИ
Роллік’с: «Наша звичка створювати музику і виступати виявилася достатньо міцною»
ИНТЕРВЬЮ
Роллік’с: «Наша звичка створювати музику і виступати виявилася достатньо міцною»
07.03.2014

Представляти цю херсонську банду, гадаю, немає сенсу, адже про них багато говорять, їх запрошують на найбільші фестивалі, вони регулярно виступають, їх кліпи на ТБ, пісні – на ФМ. Одним словом, Роллік’с – одна з найвідоміших альтернативних груп України. Нещодавно хлопці зібралися знову після невеликої творчої перерви, тому ми вирішили дізнатися: чим планує займатися гурт і чим займався «на канікулах». Дмитро Ігнатов розказав про деталі життя Роллік’су, і не тільки про це

Гурт Роллікс припиняє свою діяльність
НОВОСТИ
Гурт Роллікс припиняє свою діяльність
18.12.2012

Цілком несподівану заяву зробили учасники гурту. «Таке рішення було прийнято за взаємною згодою учасників колективу. На жаль, внутрішні суперечки виявилися несумісними з життям гурту. Дякуємо усім, хто був з нами!» - саме таке повідомлення «красується» на сайті групи та на сторінках в соціальних мережах

Дмитро Ігнатов про новий альбом Роллікс
ИНТЕРВЬЮ
Дмитро Ігнатов про новий альбом Роллікс
27.02.2012

Як відомо, херсонський альтернативний колектив Роллікс представить невдовзі свій новий, другий в дискографії, альбом. Він матиме назву «Перетворись на зброю». Дата його релізу – 12 березня. А вже 14 відбудеться презентація в столичному клубі «44». Про альбом докладно розказав лідер «ролліксів»

ДОСЬЕ ДИСКОГРАФИЯ
EP_2015
EP_2015
2015
альбом
слушать
Перетворися на зброю
Перетворися на зброю
2012
альбом
слушать · рецензия
МікрOFF/ONна перевірка
МікрOFF/ONна перевірка
2007
альбом
слушать
НесемоКЛИП
Несемо · 2012
77 тис. просмотров
РЕКОМЕНДАЦИИ
No comment
НОВОСТИ
No comment
24.03.2022

No comment

Андрей Толок, Haissem: «Музыка не шашлык, она не маринуется»
НОВОСТИ
Андрей Толок, Haissem: «Музыка не шашлык, она не маринуется»
19.07.2020

Автор и вдохновитель поп-группы Ampula Seven, блэк-метал команды Haissem и формации Sunset Forsaken, о том, что внутренняя потребность в творчестве важнее внешних стимулов