Рок з молоком #75. Точка Опори

11.08.2014 · Інтерв'ю

Історія гурту бере свій початок навесні 2008 року в місті Києві. Після довгих пошуків музикантів і численних експериментів зі стилем у 2010 році розпочинається активна концертна та студійна діяльність. Пройшовши через тернистий шлях гурт все ж розродився в цьому році дебютним альбомом. Про цей, без сумніву, вагомий період життя гурту розказав нам вокаліст та лідер Точки Опори Макс Зайцев.

Розкажи спершу про те, як з’явився на світ гурт Точка Опори?

Як гурт Точка Опори з’явилася у 2007-2008 роках. Барабанщик Едуард Кондратюк умовив свого одногрупника по університету і гітариста Віталія Грищука створити групу Незабаром до них приєднався співробітник Едіка Іван у якості бас-гітариста. Я в цьому гурті з’явився приблизно рік потому в якості гітариста, і після довгих пошуків вокалу і всіляких експериментів мене в добровольно-примусовому порядку назначили вокалістом.

Гурт створився 2008-го, але активна діяльність почалася лише через 2 роки… Протягом цього часу ви експериментували зі стилями. Якщо не секрет, які стилі перепробували?

Ми не були досвідченими музикантами на початку. Перший час ми просто банально вчилися грати і шукали музикантів. Коли нам здалося, що ми готові – то й вийшли в люди.

Сьогодні ви граєте «альтернативний хевіметал». А хто ще з вітчизняних гуртів працює у подібному стилі? Ви підтримуєте якісь контакти?

Ну, я не дуже розуміюся на стилях.  Стилістику визначає публіка або критики, то не наша справа. Ми весь час щось крутимо і пробуємо, не підстроюючись під конкретний стиль. Я бачив гурти, що грають схожу із нами музику, але зв’язків ми не підтримуємо.

Чи є у вас свої традиції та певні якісь повір’я в групі? З чим вони пов’язані і як зародилися?

Наприклад, якщо хтось приходить на репетицію не підготовлений — отримує прочухана! Це і повір’я і традиція одночасно:) А взагалі ми не надто забобонні.

Стосовно альбому… Чиєю ідеєю було назвати альбом «Без вагань»? Що стоїть за цією назвою? Як виникла ця тематика альбому?

Назва зародилася якось сама по собі вже під час запису. Ми вибирали із кількох, і ця здалася найбільш підходящою для альбому.

Що найважчим було у процесі роботи над диском?

Сам процес був доволі складним. Рішення записати альбом прийнялось на межі повного розпаду і припинення існування гурту. Один із засновників гурту Віталій вирішив припинити свою музичну діяльність на користь кар’єрного росту. Та якось осіннього вечора було прийнято рішення записати існуючий матеріал.

Основу альбому записали ми втрьох: Я, Ваня і Едуард. Едік записав барабани, Ваня — бас і бек-вокал, на мою долю випали всі гітари та основний вокал. Вже під час запису виявилось, що ми не готові, і довелося екстремально швидко вчитися. Я вчив партії Віталіка, намагався не забути свої, і паралельно намагався співати. Оскільки все, що стосується музики, відбувалося після роботи, майже кожного дня ми поверталися додому по опівночі. Не порахувати скільки разів ми зневірялися і хотіли все покинути, але якось брали себе в руки… Потім до нас несподівано долучилася Олександра Пономаренко, дала нам свої дуже круті клавішні партії, і Кирило Алексєєв записав нам шикарні беки! Отже, після першої половини процесу діло пішло трохи веселіше. Наприкінці запису до нас доєднався Антон Черниш в якості гітариста і зайняв місце Віталіка. І хоч безпосередньої участі у записі він не приймав, в емоційному плані стало якось простіше.

Який головний посил ви вклали у платівку?

Я не хочу прив’язувати платівку до якоїсь конкретної думки. Нехай кожен знайде в ній для себе свій меседж.

Пісня «Моя земля» записана з гуртом Mysterya. Текст належить Точці Опори, чи це спільна робота?

Загалом текст мій, але Іра внесла деякі корективи для кращої мелодійності.

Багато пісень звучать актуально в цей складний для країни час. А коли вони писалися? І що спонукає вас писати загалом?

Писалися вони давно, як і народилася ідея записати україномовний альбом, незважаючи на те, що у нас є кілька пісень російською. Навіть сам процес запису почався ще наприкінці 2012-го року. Тоді  ми навіть уявити не могли, що таке може статися із нашою країною. Круто було б сказати, про якісь передчуття, але думаю, це просто співпадіння помножене на нашу любов до Батьківщини.

А надихає нас саме життя!

Для любителів інструментальної музики та караоке ви випустили ще й альбом, де містяться «мінуси» пісень. Яка основна мета такого, не надто розповсюдженого в нашій країні, вчинку?

Є багато гуртів, музика яких мені дуже подобається, але я їх не слухаю через те, що мені не подобається вокал. Можливо, у когось такі ж проблеми із моїм голосом:) Та і взагалі, можливо, хтось захоче поспівати наших пісень, чому б і ні?

Вам не доводилося чути відгуків від шанувальників (чи й учасників) гурту ЧАЙФ на кавер «Псы с городских окраин»? Взагалі, чому ви обрали саме цю композицію для перегравання?

Ну, від учасників гурту точно ні. Я навіть не думаю, що вони чули нашу версію їхньої пісні. Це, до речі, теж нормальний такий експеримент. Вдався він чи ні – кожен, мабуть, вирішує для себе сам. Комусь більше подобається, а комусь менше. Надто негативних відгуків мені чути не доводилося.

Що для тебе особисто являється точкою опори?

Може, надто пафосно, але мій гурт і музика загалом і є моєю точкою опори!

Які учасники гурту в звичайному житті? Що роблять у вільний від музики час?

Та такі ж, як і всі:) Працюємо, відпочиваємо, катаємось на велосипедах, роликах або іще на чомусь, граємо в комп’ютерні ігри, ходимо на концерти, інколи випиваємо і мріємо про всесвітню славу!

Що очікувати від Точки Опори в найближчому майбутньому?

Та ми й самі не знаємо, чого від нас чекати. Думаю, нових пісень та експериментів!

 

Митько Сяржук

© Рок.Київ

 
ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
На згарищі раю
На згарищі раю
2016
альбом
слухати
Без вагань
Без вагань
2014
альбом
слухати · рецензія
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Огляд сцен на 360 градусів, живі трансляції та навіть фудкорти
АНОНСИ
Огляд сцен на 360 градусів, живі трансляції та навіть фудкорти
09.09.2020

19-20 вересня на українській онлайн-платформі hover.link пройде перший захід — БеZVIZ Pre-party 1.5. Це простір, який максимально відтворює музичний фест у реальності