Рок з молоком #41. Husak

21.08.2013 · Інтерв'ю

Група Husak сформувалася всього півроку тому, але вже має на рахунку ряд пам'ятних виступів, а після перемоги в «Battle of the Bands» заслужили собі місце резидента клубу BarHot. Музика Husak поєднує в собі важкі гранджеві рифи і ритм’н’блюзовий  вокал. Група нещодавно записала демо-альбом «Everyting is New» і виступила на Арт-Пікніку Слави Фролової на ВДНГ. Більше про гурт розповів його засновник і лідер Сергій Гусак.

Привіт! Розкажи, чим у літню пору займається ваш гурт?    

В літню пору ми займались записом демо-альбому, виступали на арт-пікніку Слави Фролової та ще дали декілька концертів в клубах Києва.       

Давай тепер по історії: коли почали грати, де, з ким, і, головне, навіщо?

Перші спроби були взимку 2012 року, коли ми з моїм другом, однокурсником Антоном спробували зіграти дуетом, починали як і всі – з каверів відомих гуртів, в нас тоді була тільки одна гітара на двох і купа ентузіазму. А вже згодом, в серпні того ж року, я на літніх канікулах вдома (я сам з Житомира) почав писати пісні. Я і до цього писав, але в серпні я писав цілеспрямовано пісні для нашого дуету. Через два місяці Антон знайшов в інтернеті по оголошенню барабанщика та бас-гітариста. Тому 1 жовтня – це день заснування гурту Husak.

Назва «Гусак» - від твого прізвища. Не було більше ніяких варіантів назвати колектив? Якщо були – то які?

Так, назва нашого гурту походить від мого прізвища. Звичайно, були і інші варіанти, але ми не знайшли остаточного, який би задовольнив нас усіх і в чергову репетицію ми вирішили обрати назву «Husak». Цікавий факт – останній президент Чехословаччини  - Gustav Husak… І взагалі, нам здалось це оригінальнішим, ніж називатись якою-небудь крутяцькою назвою, типу «Undertakers» або «Crazy Angels of Death Metal», або видумувати черговий каламбур.

Як ви прийшли до тієї музики, яку зараз граєте? Зразу націлювалися на цей стиль?

Взагалі мені завжди подобались такі виконавці як Рей Чарльз (до речі, з 8 класу ношу з собою в гаманці фотографію цього виконавця), Стіві Вандер, Доні Хетевей та інші соул та R’n’B виконавці. Подобаються також такі гурти, як: Arctic Monkeys, Radiohead, Oasis, The Kooks, The Beatles, Kasabian та багато інших. Мені здається, вони відносяться до окремої когорти гуртів англійського походження, які породили ціле покоління музикантів, навіть серед названих вище виконавців є ті, які орієнтувались один на одного. А прийшли ми до цього стилю, відштовхуючись від своїх можливостей та смаків, можливостей в нас звичайно було мало, зате прагнення та амбіцій – безмежна кількість!

Загалом, що для тебе значать інді-рок і neo-soul?

Інді-рок для мене – це необмежена рамками рок-музика, яка просто народжується під впливом сучасних тенденцій та особистого характеру музиканта, а нео-соул і взагалі соул і R’n’B (ритм-енд-блюз, а не Потап і Настя) значать, як я вже казав, дуже багато. Мені здається, тільки ця музика має в собі максимальну концентрацію щирості та чесності зі всіх інших стилів, які ми можемо почути будь-де. Ну, може, ще панк-музика позмагається в щирості, але це вже інша сторона медалі.

Ви недавно зібрали записи у демо-альбом. Досить якісно вийшло. Навіть, деякі повноцінні альбоми сучасних рок-музикантів мають нижчу якість. Ви старалися зробити матеріал якісним і добротним, чи само якось вийшло?

Взагалі, чесно кажучи, на цей демо-альбом ми витратили 180 грн на чотирьох, тобто не дорого. Ми просто записали наживо наш матеріал, а нам бас-гітарист Міша Бурлаков взяв на себе відповідальність довести демо-альбом до ладу і це йому вдалось, за що ми йому дуже вдячні (до речі, Міша з нами почав грати зовсім недавно, але вже дуже багато зробив для нас).

Питання «так заплановано або так само вийшло?» залишається відкритим. Але, на мою думку, так як ми йшли писати демку, а записали повноцінний демо-альбом і ніхто цього не передбачав, то все-таки «само так вийшло»:)

Без сумніву, в найближчому майбутньому ви будете писати сингли, альбоми... Матеріал буде відрізнятися від того, що на «демці» в стилістичному плані?

В стилістичному плані я думаю можуть бути деякі поправки, але в цілому будемо притримуватись того ж стилю, доводити його до досконалості, напевно.     

Взагалі, плануєте ще якось насичувати звучання? Яким чином?     

Планів та ідей в нас багато: від клавіш до діджеїв. Але нічого поки сказати не можу…

У тебе особисто є зараз улюблені виконавці, на які хочеться рівнятися?

Так, звичайно є. Є окремо виконавці, на яких я рівняюсь. Вокально – це знов ж таки Рей Чарльз в свій час, Стіві Вандер, Доні Хетевей (напевно, найулюбленіший вокаліст). Та не хотілося б забувати про вокалістів з рок-музики, таких як: Том Йорк, Алекс Тьорнер, Джош Хомм. Музично я орієнтуюсь, приблизно, на гурти вищеназваних виконавців.

Про що ваші пісні? Хто є автором тексту і музики? І що (чи хто) слугує «музою»?

Я горджуся тим, що у нас як в «Машини Врємєні» майже нема пісень про любов! Є пісні романтичні («Crossroads of my mind», «Certainly free»), є пісні соціальні, такі як «I Think U do», є навіть пісня про дванадцятий раунд боксу. Не дивлячись на це, все-таки є одна пісня, яка народилась під час любовних стосунків, але вона не ввійшла до демо-альбому. Взагалі до альбому не ввійшли 5 пісень з нашого репертуару.

Тексти і музику до пісень пишу я, а мої колеги по цеху придумують аранжування вже безпосередньо на репетиції. Музою слугує як і завжди – повсякденне життя.

Зараз у нашій країні багато різних гуртів. Але, в цілому, рок-музика не надто популярна. Що HUSAK буде робити для популяризації вітчизняного добротного продукту?

В першу чергу ми будемо працювати і рухатись вперед, адже рух – це життя! А взагалі, головне щирість і розумний підхід. Я вірю в те, що Україна готова для того, аби сприйняти таку музику, вже давно. Ще настане наш час!

Ви ставите за мету пробитися на ТБ, радіо, в шоу-біз? Чому?

ТБ, радіо чи шоу-біз – це, звичайно, добре. Але знов ж таки, потрібен розумний підхід до цього. З одного боку – без цих складових не пробитись, а з другого боку – це може так само збити з толку і правильного напрямку. Ми ж не хочемо стати черговими Кіркоровими чи Машами Распутіними. Постараємось бути мудрими в цьому плані…

До речі, на пікніку Фролової виступало багато інших молодих і відомих гуртів. Познайомилися з кимось? Хто сподобався із учасників?

Нажаль, я побував тільки 6 та 7 липня на пікніку. Мені особисто та хлопцям сподобався гурт «Space Cakes» своєю вільною подачею матеріалу та взагалі настроєм.

Ти навчаєшся у медичному виші. Можеш провести паралель між музикою і медициною? Спільні їх риси?

Так, я і мій одногрупник Антон навчаємось в НМУ О.О.Богомольця на лікувальному факультеті. Звичайно, складно вчитись і в той самий час займатись музикою, але ми стараємось і не пропускаємо занять. Між музикою і медициною може бути спільне тільки одне – це вірність та повна самовіддача людям.   

Є глобальні плани гурту на осінь?

Глобальних планів немає поки. Ми тільки що закінчили наш демо-альбом,тому нових конкретних цілей на осінь ще не поставили.         

Кілька слів читачам:

Головне – це щирість!

Автор:
© Рок.Київ

 
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
НОВИНИ
Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
13.07.2022

Сергій Міхалок та гурт Ляпіс Трубецькой презентували новий сингл та відеокліп на пісню Воїни світла українською мовою. Переклад пісні зробив український поет, активіст та волонтер Сергій Жадан