Рок з молоком #40. БраZерс

13.08.2013 · Інтерв'ю

Білоцерківський гурт  створений наприкінці 2008 року двома рідними братами Ксандром та Семом – «БраZерс». Стиль, яким характеризують музиканти свою творчість, є power-pop-rock-electronica. Мови виконання — українська, російська, англійська. Хлопці встигли вже відіграти на багатьох майданчиках, взяти участь у кількох цікавих проектах. Окрім власної творчості, музиканти стали відомі і завдяки кліпу на пісню В. Цоя «Я иду по улице». Але про все – детальніше учасники гурту.

То кому ж з двох братів, все таки, належить ідея створення гурту?

Ксандр (вокал): Відразу обом.

Сем (вокал): Ідеї, як такої, не було, що мало статися – те сталося. Кожен з нас вже займався музикою, але окремо один від одного. Брат вже мав досвід гри в декількох гуртах, найбільш успішним з яких став  його університетський «Consilium-M».

Після того як і я закінчив університет, та «піднатягався» в написанні електронної музики,  ми вирішили записати сумісно пару пісень. Так і пішло-поїхало. От такий початок історії «БраZерс».

Ваш стиль характеризується як power-pop-rock-electronica. Та щось же має переважати? Який компонент вам більше до вподоби?

Сем: Насправді, ми ніяк не позиціонуємо наш стиль. Всі наші «брати» в гурті дуже різнопланові в музичних смаках. Тому від нас варто очікувати всього, ми не прив’язуємося до конкретного стилю. Сьогодні ми можемо випустити рок-альбом, завтра зіграти фанк, а післязавтра даб-степ і т.д. Нам завжди цікаво працювати в різних напрямках. Головне, щоб музика була якісною.

Ксандр: Взагалі «power-pop-rock-electronica» це від того, що музичні ресурси та ЗМІ потребують якоїсь класифікації. Коли ми розпочинали, ця характеристика була найближче до нашої творчості. Але за цей час наша музика дуже змінилася і ми жорстко не притримуємося якогось конкретного стилю.

А які колективи надихали на створення музики?

Ксандр: Не впевнений, що прямо надихали, але те, що вплинули, це точно. AC/DC, Queen, Red Hot Chili Peppers, Deep Purple, Nirvana, Pink Floyd, Кино, Алиса… Та легше глянути мій список аудіо в Контакті, ніж все перерахувати…

Віталій (гітара): Metallica, Guns N' Roses, HIM, Michael Jackson, Dream Theater, Steve Vai, Joe Satriani, теж Queen, AC/DC, Кино… Багато всього…

Сем: Всіх і не згадаю, але декількох виділити можу. Мені подобаються Queen, Michael Jackson, The Prodigy, Massive Attack. Останім часом слухаю Muse, наш басист Антон підсадив.

Чому на даний час у гурту лише один демо-альбом, і то – випущений ще у грудні 2010-го?

Ксандр: Над цим демо-альбомом ми працювали вдвох з братом. Потім пішов час на комплектацію повноцінного колективу, накатування програми, зйомки, концерти, записи. Якось час і пролетів. Над нашою головою поки що не стоїть продюсер, що підганяє, тому матеріал потихеньку накопичується, але скоро точно прорве!

Сем: Так, на пошук якісних музикантів пішло чимало часу, а щоб знайти не просто гарних музикантів, а й друзів на це потрібна вдача. Але зараз ми дуже органічно функціонуємо. У нас нова програма і вже на осінь  ми готуємо шоу.

Ви випустили кавер на пісню «Я иду по улице» групи КИНО. Чому саме цю пісню легендарних рокерів обрали?

Ксандр: Це я винуватий. Взагалі, подобається творчість Цоя, саме з його пісень і почав співати. А в минулому році Віктору виповнилося б 50 років, тому і з’явилася ідея «забацати» щось в данину поваги цьому музиканту. Але не хотілося співати заїжджені пісні на кшталт «Группа Крови», «Пачка сигарет». От на пісні «ЯИПУ» з одного з перших альбомів Кіно, ми і зупинили свою увагу.

Як критики поставилися до вашої версії? І до кліпу, до речі.

Сем: Чесно кажучи ми очікували лавину критики. Тому що більшість асоціює Цоя та його пісні з чимось досить похмурим. Але були приємно здивовані, коли пішли позитивні відгуки від переважної більшості слухачів і глядачів.

Ксандр: Так, негатив йшов тільки від ортодоксальних фанів Цоя, котрі уявити собі не можуть цю людину за межами звичного образу «людини в чорному». Приємні відгуки читали і від професіоналів в ЗМІ і від звичайних людей в соцмережі. В підсумку ми вважаємо, що нам вдалося передати своє бачення і надати друге життя цій пісні.

Розкажіть про свої останні відео та аудіо роботи?

Сем: 1,5 року назад ми відзняли матеріал на нашу пісню «ДраGлюй». Цікаво, що вона вийшла скандальною і по аудіо, і по тексту, і тим більше в плані відео. За знімальний день з усього відзнятого матеріалу по запланованому сценарію, ми відзняли лише 30 %. Кліп, так би мовити, ліг на полицю. Але ще через півроку, ми переписали сценарій і дозняли решту. Після цього всього трешу, ми з братом засіли в монтажній студії на півроку, не бачачи ні вулиць, ні гульок і т.п. Наш гурт почав сумніватися: чи живі ми взагалі…

Ксандр: Так, нам прийшлося розібратися в усіх нюансах кліпмейкерства: операторська робота, монтаж, моушн-дизайн, анімація, спецефекти, корекція кольору та т.п. Ми настільки набили руку, що відкрили свій «27Кадр-production» і вже маємо закази на кліпи від декількох виконавців. Найближчий, до речі, запланований на серпень для талановитої співачки з Ашхабаду.

Сем: Маємо надію, що кліп на нашу пісню «Драглюй» сподобається нашим фанам. Ми виступимо в зовсім нових образах. Це буде позитивно, драйвово та бомбезно! До речі, концерт-презентація кліпу має відбутися наприкінці жовтня. Ви побачите справжній креатив, та розповідь нової історії.

Ксандр: І буквально на днях ми відзняли матеріал на пісню «Тоска», що вийшла на початку цього року і отримала багато схвалень. Завжди прагнемо, щоб наші кліпи відрізнялися та не були схожі на інші. І завдяки костюмам, що надав нам театр ім. Саксаганського, кліп має бути яскравим.

В цьому році не буде ще повноцінного альбому?

Віталій: В принципі, якщо у нас буде більше вільного часу і в усіх наснаги – то можна, бо самі на це надіємось, але зараз загружені іншою роботою.

Ксандр: Не втримаюся і відкрию таємницю:) Робота над альбомом йде. Вже готові 3 пісні, одна з котрих та сама «Драглюй» в зовсім іншому аранжуванні, ніж в демо-альбомі. Якби ми не переймалися фінансовими питаннями і мали можливість займатися лише творчою діяльністю, вже в цьому році б презентували альбом, тим більше матеріалу вже маємо на повних два альбоми. Поки що ці пісні можна почути лише на наших «живих» виступах.  Але в наступному році беремо на себе соц.. зобов’язання – порадувати слухачів повноцінним дебютним альбомом БраZерс!

У вас в репертуарі є пісня, яка вам найрідніша, найближча?

Сем: Всі наші пісні – це наші дітки  і ми їх любимо однаково, виділити котрусь одну не можу, це все одно, що скажу «от тебе люблю більше, а ти йди геть звідси». Одна дитинка весела, друга серйозна, третя розумна і т.д. Всі вони різні, але рідні.

Віталій:  «Таймер». Пісня, яка мені більш по душі, але це не означає, що все інше повний шлак і «ну його в берег», просто ця пісня змушує мене задуматись про багато речей, пов'язаних зі мною особисто.

Ксандр:  От, Віталій, ще одну пісню з альбому видав!

Багато рок-музикантів кажуть, що сьогодні молодим гуртам «дорога заказана» в шоу-біз. Згодні з ними?

Віталій: Заказаний столик в кафе... Я сказав би «закрита для середньостатистичних гуртів». Тих, котрі живуть на середньому заробітковому рівні (ну, ви розумієте, про що я). Коротше, або ти «геніалєн і крут», або до фіга мажор. Другова путі нєт…

Що потрібно робити сьогодні, аби вітчизняна рок-музика була в тренді?

Віталій: Потрібно, щоб Земля полюсами помінялась і раки навчились свистіть на горі. В тренді попса і «нічєво другова».

Ксандр: Завоювати планету і всіх змусити спілкуватися українською мовою! Взагалі, зараз в Україні вже є досить рівневі команди окрім «Океану Ельзи». Правильний піар робить чудеса.

Сем: Безмежна любов до неньки України!

Чим «БраZерс» живе та займається зараз?

Сем всі сили кинув на наш «27Кадр production», займається фото-, відео- зйомкою, Ксандр працює доктором, викладає гітару,  Віталій та Антон (бас-гітара) вчаться у ВУЗах і працюють. Валерій (барабанщик) – дизайнер… Це, так би мовити, наша спеціалізація «в міру». І всі, як команда «БраZерс», «відпочивають» у вільний час в музичній студії, записуємо нові пісні, готуємося до зйомок кліпу на пісню «Друге Я» і плануємо «шандарахнути» в українському шоу-бізі найближчим часом;)

Автор:
© Рок.Київ

 
ДОСЬЄ
ДраGлюй!КЛІП
ДраGлюй! · 2015
18 тис. переглядів
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
НОВИНИ
Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
13.07.2022

Сергій Міхалок та гурт Ляпіс Трубецькой презентували новий сингл та відеокліп на пісню Воїни світла українською мовою. Переклад пісні зробив український поет, активіст та волонтер Сергій Жадан