«Тарас Бульба» - кар'єрний трамплін для молодих музикантів

02.07.2009 · Новини

На мальовничих берегах Ікви, під мурами Дубенського замку щороку відбувається свято української музики - міжнародний фестиваль «ТАРАС БУЛЬБА». Для багатьох молодих музикантів він слугує початком мистецької кар’єри.

Фестиваль «Тарас Бульба» - свого часу на ньому виступали: Василь Жданкін , Руслана, Олександр Тищенко, Марійка Бурмака, Жанна Боднарук, Віктор Зінчук, гурти «Анна Марія», «Плач Єремії», «Вій», Оркестр Янки Козир, «Полинове поле», «Жаба в дирижаблі», «Білий Загін», «Святий Сон»… Список можна ще довго продовжувати.

Спробуй себе!

Цей фестиваль є цікавим передусім для молодих музикантів. На ньому в рамках конкурсу можуть спробувати себе початківці. На думку виконавчого директора фестивалю Миколи Арсенюка, молоді музиканти отримують таким чином дорогоцінний досвід: «Оцінюють манеру виконання, вміння показати себе публіці, вміння спілкування з публікою. За це даються певні бали».

Арсенюк критикує, що в порівняні з 90-ми музика нині стала більш комерційною. «А рок-музика – неформатна, і влаштовувати такий фестиваль досить складно», - визнає директор «Тараса Бульби» й додає: «Зараз метою фестивалю є не заробляння грошей, а проведення конкурсу». Арсенюк звернув увагу на той факт, що взагалі зараз в Україні таке явище, як конкурс, стало рідкістю.

Конкурс – це «совдеп?»

Але чи потрібні конкурсні фестивалі взагалі? На початку і в середині 90-х років їх не бракувало – «Червона рута», «Дзвін», «Вивих». З цього приводу Микола Арсенюк ледве не посварився з Олегом Скрипкою: «Ми почали сперечатися. Він: я проти конкурсів, це совдеп. А я кажу: Олег, ти ж відбираєш гурти на «Рок-січ» - це теж конкурс. Музика це не спорт, і важко судити, хто кращий, хто гірший. Ми спонукаємо молодих грати, правильно поводитися на сцені».

Виконавчим директором фестивалю Арсенюк став після його відродження.  1995 року «Тараса Бульбу» закрили в силу економічних факторів. Однак згодом його засновники Віталій Міщук та Олександр Пахалюк, які володіють авторським правом на фестиваль, почали його відроджувати в Дубно. Микола Арсенюк на той час працював у Дубно головним редактором місцевої газети «Кур'єр подій»: «Можна сказати, що оргкомітет розміщався в мене в редакції. Перед тим у мене був у Дубно свій гурт «Без голови». Фестиваль був близький мені за духом». 

Спартанські умови не заважають

Оскільки «Тарас Бульба» має добре ім'я, а статус переможця спонукає для наступного просування виконавця, то музиканти вишиковуються в чергу для участі в ньому, незважаючи на спартанські умови проживання в студентському гуртожитку та скромне харчування. Ці витрати, так само, як і кошти за дорогу беруть на себе організатори.

«Схема відбору проста: кожного року десь у березні оголошується відбір. Нам присилають заявки та «демки». Тепер зробили простіше – щоб все висилали на мейл», - розповів Арсенюк. Цього року заявки приймали до 20 травня. Щороку організатори «Тараса Бульби» отримують 150-200 демонстраційних фонограм. Починаючи 2005-го року, вирішили додатково проводити ще й прослуховування. Відтоді, за словами Арсенюка, склад учасників став більш якісним.

Чим ще цікавий «Тарас Бульба», так це тим, що учасники конкурсу тісно спілкуються одне з одним упродовж усіх трьох днів фестивалю. Тут є для них і спеціальний клуб, де вони можуть випити пива, влаштувати джем-сейшен та завести нові корисні контакти й знайомства.

Автор: Олександр Павлов
Редактор: Володимир Медяний
Deutsche Welle

 
ПУБЛІКАЦІЇ
Фестиваль «Тарас Бульба-2017» - прийом заявок у конкурсну частину
АНОНСИ
Фестиваль «Тарас Бульба-2017» - прийом заявок у конкурсну частину
23.01.2017

Повертаючи фестиваль до життя, організатори вирішили багато чого оновити. Але деякі речі принципово залишаться незмінними. Чи не перша з них - конкурс молодих гуртів. Він завжди був однією із ключових складових Тараса Бульби - так буде і в 2017-му

Фестиваль «Тарас Бульба» цього року бере паузу
АНОНСИ
Фестиваль «Тарас Бульба» цього року бере паузу
31.03.2014

Нестабільна економічна ситуація в країні, викликана як зовнішніми, так і внутрішніми факторами, не дає змоги повноцінно організувати та провести усі заплановані на цей рік заходи під час фестивалю

Квитки на фестиваль «Тарас Бульба-2014» лише по 50 гривень
АНОНСИ
Квитки на фестиваль «Тарас Бульба-2014» лише по 50 гривень
10.01.2014

УВАГА! Для справжніх фанів фестивалю! Розпочинається бронювання квитків на фестиваль «Тарас Бульба-2014» за наднизькою ціною. Бронювання буде тривати до 31 січня включно. Ви можете забронювати квитки на фестиваль, скориставшись формою

РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Андрій Толок, Haissem: «Музика не шашлик, вона не маринується»
НОВИНИ
Андрій Толок, Haissem: «Музика не шашлик, вона не маринується»
19.07.2020

Автор і натхненник поп-групи Ampula Seven, блек-метал команди Haissem і формації Sunset Forsaken, про те, що внутрішня потреба у творчості важливіше зовнішніх стимулів