К сожалению, русская версия публикации отсутствует, предлагаем вариант на украинском языке

CD-додаток до часопису «Україна» - «Рок-Фольк-Феєрія»

16.07.2004 · Новости
Рок-Фольк-Феєрія

Збірка, укладена музичним оглядачем Сашком Євтушенком.

Найяскравіша тенденція світової сцени останнього десятиліття - це тотальне повернення «усіх і уся» до коренів. Горан Брегович, Пітер Гебріел, Роберт Плант - cвітових прикладів багато. Ми також не лишилися осторонь світових процесів. Нова гібридна творчість груп, які ми традиційно пов'язуємо з рок- або поп-сценою чи з альтернативою, дає часом вражаючий результат. Повністю переорієнтований в бік етнороку колись альтернативний АКТУС досяг успіхів вдома і за кордоном, як і група ГАЙДАМАКИ. Вінницький ОЧЕРЕТЯНИЙ КІТ, що грав хитру суміш амбієнту з тріп-хопом, несподівано видав альбом коломийок - стилізованих і натуральних. Відпочатку сповідуючи альтернативний поп, РОСАВА дедалі рясніше насичує музичну тканину етноелементами. Багато в чому близькі ГУЦУЛ КАЛІПСО (Чернівці) та ПЕРКАЛАБА (Івано-Франківськ) зробили ставку на поєднанні реггей, ска, рок-н-ролу з гуцульським фольком та стьобівськими текстами, чим викликали в пам'яті образ ранніх БРАТІВ ГАДЮКІНИХ. Група OT VINTA (Рівне) розпочинала, як неорокабіли-ортодокси, а нині це - укробіли чистої води. Виплекані «Червоною рутою» ПОТУЖНІ ДІВЧАТА досягли органічного синтезу електроніки і автентики. ВАСЯ CLUB увірвався раптово, як цунамі, з дебютним альбомом «Хіпан», в якому блюз і вуличний фольк, панк і фьюжн живуть дружною сім'єю. Священна корова київського андеграунду і язичницько-магічного року група ВІЙ творить так, що їхні авторські пісні легко сплутати з народними. І це - факт. КОБZА ОРИГІНАЛ Валерія Вітера два роки як модернізувалася і видала матеріал екстра-класу.

КАТЯ CHILLY, академічна відпустка якої затягнулася, насправді не сиділа склавши руки... ТАРАС ЧУБАЙ і ПЛАЧ ЄРЕМІЇ вже кілька років поспіль експериментують з піснями Лемківщини. І небезуспішно. Наш авангард електронної альтернативи ФАКТИЧНО САМІ дедалі частіше вплітають елементи автентики в жорстку канву космічно-психоделічних композицій. Інша КОБЗА, якою керує Євген Коваленко, сміливо співпрацює з молоддю - наприклад, з ТАНКОМ НА МАЙДАНІ КОНГО. І враження від того такі, ніби дистанції між різними поколіннями не існує. Дивний квазіелектронний проект АНДРІЯ КУЗЬМЕНКА (СКРЯБІН) під назвою ЕУТЕРПА ще не вийшов за поріг студії, але вряди-годи звертає на себе увагу через неймовірно витончений досконалий саунд, в якому живе ДУХ - великий і сакральний. Близький до ЕУТЕРПИ інший київський студійний проект - ОРАНТА, головний ідеолог, аранжувальник і генератор якого - АНТОН КОЦАР.

Альбом-компіляція «Рок-Фольк-Феєрія» - то лише звуковий контур цілковито нового, свіжого і безмежно радісного напрямку модерної української сцени, яка живиться єдино безсмертною субстанцією - живою водою глибинної народної музики. Цей альбом - перший крок. Але крок твердий і переконливий.

Що правда, судячи з усього, розповсюджуватись СD буде тільки серед передплатників часопису.

По матеріалам www.ukraina-ua.com


 
РЕКОМЕНДАЦИИ
No comment
НОВОСТИ
No comment
24.03.2022

No comment

Фронтмены групп The Gitas и O.Torvald – представили общую песню
НОВОСТИ
Фронтмены групп The Gitas и O.Torvald – представили общую песню
02.05.2022

«Досить» – это гимн воинам, которые сейчас защищают украинскую землю и независимость от военной агрессии России