К сожалению, русская версия публикации отсутствует, предлагаем вариант на украинском языке

Haspyd – «детонатори» нової хвилі вітчизняного металу [2]

24.07.2015 · ИнтервьюHaspyd – «детонатори» нової хвилі вітчизняного металу [2]

... Перша частина

Історія харківського гурту Haspyd починається з 2008 року, коли гітарист Сергій «Степан» Степаненко та ще декілька однодумців познайомилися та почали формувати новий гурт. На даний час музиканти ділили сцену з такими представниками українського, білоруського та польського фолку, як Gods Tower, Тінь Сонця, Веремій, Znich, Percieval Shuttenbach, Paganland, Natural Spirit та іншими відомими командами. А у 2014 році Haspyd випустили перший повноформатний альбом «Буревій», який отримав схвальні відгуки серед шанувальникам вітчизняного металу. Ми поспілкувалися із учасниками гурту, які розповіли нам багато цікавого про гурт та про себе.

Ви часто практикуєте перегравання інших гуртів? Не було цікаво зробити кавер на якусь, наприклад, поп-пісню (звісно, нормальну, наприклад на Ніну Матвієнко)?

Степан: У найближчих планах гурту ще декілька каверів на метал-колективи та на козацькі пісні, щодо поп виконавців ми навіть не міркували. Хай там як, але усе можливо.

Мензер: Ніколи не намагались і не прагнули бути кавер-гуртом навіть частково. У нас є і своя музика. У той же час є цікаві композиції, які хочеться переграти і як знак поваги до музикантів, і через те, що є своє бачення їх матеріалу, а частково просто бо «ми теж можемо». Є безліч ідей, що хотілося б переграти і як змінити, переінакшити. Є й купа власного матеріалу, над яким також треба працювати і ще багато справ, бо не музикою однією. Слідкуйте за нашими новинами, і ви дізнаєтесь про нові наші пісні, у тому числі переробки. Можливо певні кавери будуть вельми неочікуваними (у мене є декотрі ідейки, та поки навіть із гуртом не ділився і ще не знаю як оцінять, тримаю паузу, тож тшшшшшшшшш).

Купер: Хочу додати, що наша бандуристка виконує кілька пісень цікавих українських поп-виконавців, зокрема Руслани, тож як говорили вище усе можливо.

Які вам пісні ближчі до душі: більш ліричні чи все ж гостросоціальні?

Гагарін: Особисто для мене, на першому місці в пісні є все ж таки музика... сама мелодія, вокальний мотив, аранжування в цілому, а тема лірики завжди виходить на останнє місце. Мені подобається як лірика, так і соціальщина, якщо вона гарно «зроблена».

Мензер: Збрешу, якщо казатиму, наче до всіх пісень ставлюсь однаково. Це не так. Але навіть будучи автором текстів саме в умовах концерту також більше емоцій мені надає музика. Тобто жваві, швидкі, бойові пісні дають таку експресію, власне заради якої на важкі концерти й приходять. Лірика тут швидше для того, щоб перевести дух перед тим, як прямувати далі до перемоги. Це не означає, що лірика – не така важлива, не така змістовна, не така, як би мовити, «музична». Просто для рок-виконавця музика у першу чергу – це концерт, це рух, це драйв. Проте саме цей перепад емоцій, а не «тупе однотипне долбилово», дає той заряд, може навіть «катарсис», це справді круто. Водночас на певних рядках потужний звук у сотні разів підсилюється якраз змістовним наповненням слів, і також це, як правило, не із розряду «пісень про кохання». Не такий у нас жанр. Хоча зарікатись від лірики не буду, хто знає які пісні нас чекають у майбутньому. На даному етапі навіть найліричніша наша пісня – про любов до Рідного Дому.

Коли плануєте кліп?

Степан: Наразі ведемо перемови з режисером Дмитром Москальковим та студією «Mr. First» щодо кліпу.  Подробиці будуть трішки пізніше.

HaspydВи бажані гості на багатьох українських фестивалях. Яким виступом найбільше задоволені? І чи були колись якісь непорозуміння?

Степан: Вважаю, поки що, найкращій виступ був торік на фестивалі «Купальське Коло» у Кам’янці-Подільському, на цьому фесті все було чудово, від організаційних питань до виступу.
Критичних випадків ще не було, а те, що ставалося, вирішували швидко.

Мензер: Також найбільш пишаюсь виступом на «Колі» у Кам’янці. Це і чудова публіка, і гарні організатори, і достойний список колективів-учасників, місто просто незрівнянне. Усі умови просте зобов’язували отримати максимум і від виступу. Єдине, через збіг певних обставин довелося виступати першими. Але таким чином ми відкрили фест і нас потім назвали «детонатором Купальського Кола» за драйвове відкриття. Думаю, це чогось варте.

Купер: Я теж вважаю виступ на «Купальському колі» одним з найгарніших. Атмосфера фестивалю була дуже чудова. А щодо непорозумінь – маленькі неприємності іноді бувають, куди ж без них? Але всеж-таки позитивної енергетики після виступу зазвичай більше, і якісь непорозуміння швидко забуваються.

Haspyd відомий навіть у Аргентині, на скільки я знаю. А яка загалом географія ваших слухачів?

Степан: Так, для аргентинців ми давали інтерв’ю фензину та для інтернет радіо «SENTID MORTALES», також ми товаришуємо з італьянським  youtube-каналом «Caldix». Перша платівка розійшлася по усьому світу, точно можемо сказати що європейські країни, Російська Федерація та Японія нас почули.

Купер: В час великого розвитку інтернет-мережі нас можуть слухати по всьому світу. Тим паче, що навіть на інших континентах є поціновувачі слов’янських пеган-, фолк-метал гуртів, тож я бачив декілька схвальних відгуків від іноземців на наші пісні на Youtube. Також, не дивлячись на нинішній політичний стан, у нас регулярно замовляють диски слухачі з Росії.

Що, на вашу думку, є основним пороком нинішнього суспільства? І як боротися із тим?

Мензер: Зараз дуже важкий період у житті нашої Держави. Але найбільшою халепою насправді є не зухвале вторгнення ворога. Більш прикрим є становище нашого суспільства. Можна скільки завгодно лаяти владу, та це даремно. Просто система гнила наскрізь із гори додолу. Уся. Постав урядувати пересічну людину – буде теж саме болото. І в самому суспільстві особливо нема альтернатив. Цей нав’язаний ззовні рабський менталітет вбиває нас із середини, ми самі себе вбиваємо. Для нас дикість – відстоювати свої права, скаржитись тоді, коли це – наш обов’язок. Ми зовсім не бережемо природу. Ми абсолютно байдужі до того, що відбувається поряд. Нехай будуть вбивати або ґвалтувати, – перша відповідь: «моя хата з краю…». Якщо у правоохоронних органах хтось буде намагатись працювати за совістю – його ламатиме система. Лікар уже не лікар, а брехун та торгаш, бо чесні чисті світила було вичавлено із системи, теж про вчителів та викладачів. Ми всі хочемо собі усього і побільше, навіть якщо це нам не потрібно. Не замислюємось, що може комусь ці речі конче необхідні та могли б урятувати життя. Жорстокий час робить свої виклики і ми просто зобов’язані руйнувати ту огиду, що є, аби збудувати краще життя. На разі, нажаль, таких дій не видно. Це машина, яку було запущено ще тисячоліття тому. І ця потвора живе в нас.

Я бажаю всім боротись із собою. Так само я бажаю щастя нашим часом не дуже приязним сусідам, тим паче серед них також є чимало гарних, світлих, адекватних людей (як і в нас достатньо своїх покидьків). Там також страждають через невдале і жорстоке урядування, і так само прості люди – спільники злочинців, хоча і звинувачувати їх не маємо права, самі такі ж…

Бажаю, щоб усі ті страждання, що нам принесло сьогодення, не лишились марними. Щоб не марними були стільки смертей і жахів, що часом страшніші за смерть. Щоб із суцільного руйнування піднявся новий світ із свідомим суспільством, чистим і мирним повітрям, чесною владою, із взаємоповагою і взаєморозумінням, із дотриманням людських прав і свобод.

Які плани Haspyd на літній період фестивалів? Восени можна буде почути нових релізів?

Степан: Наразі, точно можемо сказати що дамо декілька концертів на літніх фестивалях. В серпні завітаємо до Львова. Ще з кількома фестами зараз ведемо перемови.

Гагарін: А ще, цього літа ми плануємо похід на студію для запису синглу вже доповненим складом нашого гурту. У мережі сингл з’явиться десь у вересні-жовтні цього року. 

Степан: Ось напевно й усе, дакуємо за чудові питання. Слідкуйте за новинами, попереду все найцікавіше.

Мензер: Дякую за запитання, дякую за увагу. Дякую співробітникам ресурсу rock.kiev.ua. Дякую ще більшою мірою читачам. Усім бажаю миру, щастя, процвітання. Щиро Ваші, HASPYD!

Митько Сяржук

© Рок.Киев

 
ПУБЛИКАЦИИ
Haspyd – «детонатори» нової хвилі вітчизняного металу [1]
ИНТЕРВЬЮ
Haspyd – «детонатори» нової хвилі вітчизняного металу [1]
23.07.2015

Історія харківського гурту Haspyd починається з 2008 року, коли гітарист Сергій «Степан» Степаненко та ще декілька однодумців познайомилися та почали формувати новий гурт. Ми поспілкувалися із учасниками гурту, які розповіли нам багато цікавого про гурт та про себе

РЕКОМЕНДАЦИИ
No comment
НОВОСТИ
No comment
24.03.2022

No comment

Latvian Rock and Metal is with Ukraine!
НОВОСТИ
Latvian Rock and Metal is with Ukraine!
02.05.2022

Латвийские рок- и метал-группы и другие представители индустрии выражают свою поддержку народу Украины в это непростое время!