К сожалению, русская версия публикации отсутствует, предлагаем вариант на украинском языке

Рок з молоком #47. Друже Музико

12.11.2013 · ИнтервьюРок з молоком #47. Друже Музико

«Друже Музико» – одеський гурт, така собі формація патріотичного позитиву. Дослухаючись до пісень цього колективу, можна поринути за обрій етно-драйв-року, - стилю, в основі котрого лежить українська мелодика, і драйвовість року водночас. Таке поєднання дарує відчуття гармонійності. Музиканти були учасниками багатьох етнофестів: Підкамінь, Вишиванка-Фест, Горлиця, Обнова-Фест, Млиноманія, Трипільскі Зорі, Живий Вогонь, U-ROCK, Aрхеологія, Global Village, На Хвилях Серету та ін. Більше про гурт і не тільки розказав вокаліст та гітарист Максим Трубніков.

Привіт! Розкажіть, будь ласка, з чого починався гурт «Друже Музико»?

Гурт Друже Музико – формація патріотичного позитиву – заснований мною влітку 2009 року.  Колектив склався з хороших, давно знайомих друзів. Спочатку це був акустичний гурт до складу котрого входили дві акустичні гітари, скрипка та перкусія. Тільки-но зібравшись у гурт, відразу вирушили на фестиваль «Дикий Мед» і 10 липня 2009 року відіграли свій перший виступ. Посіли 3 місце на цьому фестивалі, хоча гурту тоді ще й  не було тижня:) Саме тому цей день першого виступу і вважається днем заснування гурту, його днем народження.

Чому ви обрали саме такий жанр, таку позицію в музиці?

Жанр гурту змінювався протягом декількох років. Шукали цікавий насамперед для себе формат і, починаючи від акустичного українського авторського року, плавно переходячи у етно-блюз-рок,  дійшли до етно-драйву – стилю, в якому зараз граємо, який подобається слухачам і найповніше проявляє творчі почуття учасників нашої формації.

Скажіть, а в Одесі багато таких патріотично свідомих проектів?

Так, в Одесі є ще гурти, які грають український рок різних напрямків, але формація патріотичного позитиву – це гурт «Друже Музико». Співпрацюємо з гуртами, які творять в Одесі українською. Це такі команди, як «Час Буття», «Тобі», «КіМ» та інші.

Хто з учасників за що відповідає у колективі?

Я – гітара, вокал, Сергій Чудєнко – перкусія, Ірина Барвінська – бас, Андрій Назаришин – баян, Ксенія Матусевич – вокал, перкусія, Володимир Кравченко – ударнi.

Що означає «Формація патріотичного позитиву»?

У це поняття вкладаємо душу, віру та любов. Це – наше рішення всіх проблем. Віримо, що тільки патріотичний позитив дасть можливість нашій країні розквітнути і розібратися з усіма проблемами, тільки патріоти, які позитивно мислять, можуть підняти Україну до висот у всіх галузях. Та й загалом, формація – це значно більше, ніж гурт, це – всі ті люди, які нас слухають, які поділяють наші думки та з позитивом дивляться у патріотичне майбутнє нашої країни.

Ви багато вже де грали, ваші пісні потрапляли на різні збірки, в радіо-ефіри… Можна сподіватися на те, що скоро буде ваш повноформатний альбом?

Так, гадаю що 2014 рік стане роком випуску повноформатного альбому гурту. Матеріалу накопичилося багато, лишається обрати найкращі пісні і видати їх у вигляді першого диску гурту

Розкажіть про проект «Українські Вечорниці в Одесі»? Як справи зараз у нього?

«Українські вечорниці в Одесі» було започатковано гуртом «Друже Музико» 14 жовтня 2009 року. Проводилося культурно-просвітницьке дійство раз на декілька місяців протягом кількох років. Зараз через заклопотаність гурту виступами в інших містах ми тимчасово поставили проект на паузу, але, гадаю, незабаром відновимо його, бо проведення вечорниць в осінньо-зимовий період притаманно українському народу віддавна.

Максим Трубніков (фронтмен гурту) окрім того, що музикант-патріот, громадський діяч і викладач, котрий в Одесі виховує юне покоління в українському духові, ще й кобзар і майстер з виготовлення автентичних старосвітських народних інструментів. Можна детальніше про діяльність поза гуртом?

Викладаю у 9 гімназії міста Одеси, вчитель музичного мистецтва та художньої культури, класний керівник 7-Г класу, найкращого за успішністю класу в гімназії. Лауреат Всеукраїнського музичного фестивалю «Червона Рута» з автентичного фольклору у кобзарський номінації. Засновник кобзарської майстерні в Одесі. Маю активну культурно-громадську позицію, відтак постійно беру участь у різноманітних українських заходах як в Одесі, так і за її межами.

До речі, а як те саме юне покоління ставиться до занять? Багато юнаків цікавить фолк?

Молодь цікавиться фольком, сприймає його і залюбки долучається як до створення автентичних музичних інструментів, так і до різноманітних концертів і заходів, пов’язаних із традицією рідного народу.

Плани гурту «Друже Музико» на найближче і не найближче майбутнє? 

Планів купа!:) Запис альбому, організація постійних виступів як в Україні, так і за її межами… Загалом, велике бажання зіграти в кожному місті, містечку та і селищі Рідної Неньки, і потроху ця мрія втілюється у життя.  

Маємо бажання розширити коло слухачів і надихнути патріотичним позитивом українців на перемоги.

Як гадаєте, чого не вистачає сьогоднішній українській музиці?

Можливо, розуміння що вона українська і що вона повинна бути якісною, бо Україна – це велика країна, і музика в неї повинна бути на рівні!

Які, на ваш погляд, критерії справжнього сучасного українця?

Освічена, мужня, здорова духовно і фізично особистість, яка знає ціну собі і робить все для того, щоби ціна України у світі зростала.

Кілька слів для читачів:

З вами був Друже Максим, лідер гурту Друже Музико – формації патріотичного позитиву;  наше гасло – «Будь з нами! Будь українцем!». Пам’ятайте його і несіть у своєму серці, як найбільшу чесноту, найбільшу гордість за себе, свій нарід і свою Країну – Україну!

Детальніше про формацію – тут http://drujemuzyko.com.ua

Митько Сяржук

© Рок.Киев

 
ДОСЬЕ РЕКОМЕНДАЦИИ
No comment
НОВОСТИ
No comment
24.03.2022

No comment

Андрей Толок, Haissem: «Музыка не шашлык, она не маринуется»
НОВОСТИ
Андрей Толок, Haissem: «Музыка не шашлык, она не маринуется»
19.07.2020

Автор и вдохновитель поп-группы Ampula Seven, блэк-метал команды Haissem и формации Sunset Forsaken, о том, что внутренняя потребность в творчестве важнее внешних стимулов