К сожалению, русская версия публикации отсутствует, предлагаем вариант на украинском языке

Місько Барбара: «Так, скаржитись не будемо, це не найгірший час для Мертвого Півня»!

17.07.2008 · ИнтервьюМісько Барбара: «Так, скаржитись не будемо, це не найгірший час для Мертвого Півня»!

«Вибране народом». «Народ зробив свій вибір...»

Місько, практика запису «вибраних» альбомів в Україні не нова, такі платівки слухачі, як правило, люблять найбільше. Хоча, на жаль, є й інша сторона медалі - почасти чиїсь меломанські потуги обмежуються такими ось «зебестами». Півнів така перспектива не лякає?

- Ні, не лякає. Я думаю, що це абсолютно некерований процес, до того ж він часто набуває і зворотного характеру, коли когось прослуховування такого ось «вибраного диску» надихає на намагання копнути глибше, звернутися до дискографії гурту чи виконавця, зі мною таке теж частенько траплялося, тому я думаю, що це усе дуже особисті речі, якщо людина цікавиться музикою і їй щось сподобається, одним записом навряд чи обмежиться. Хороша музика – це своєрідний наркотик, до того ж майже цілком безпечний.

Абсолютно погоджуюсь з тобою. Ваш випадок цікавий ще й у тому, що раніше схожі проекти з визначенням «кращих пісень» здійснювали самі музиканти або ж люди, які займалися безпосереднім випуском і укладанням таких ось альбомів на студії. Результат був не завжди об’єктивний. Розкажи, будь ласка, у кого виникла ідея відібрати кращі речі Півнів саме шляхом відкритого голосування на вашому сайті і таким чином прислухатись до «гласу народу»? До того ж ви ще й вирішили записати усі пісні «на живо».

- Наскільки я можу відтворити хронологію, то ідея зібрати таку компіляцію з’явилась у самого народу. Відповідно разом із Богданом Логвиненком, який допомагає нам з нашим офіційним сайтом, виникла думка влаштувати в інтернеті відкрите голосування, люди нас підтримали і в процесі відслідковування цього всього ми зрозуміли, що не можна зібрати усі ці речі, склеїти і видати диск, а що це має бути якась така спеціальна подія, акція, звідти ж виникла ідея влаштувати концерт і записати усі ці речі на живо, саме тому, що вони вибрані народом – записати їх з народом.

Чи був для вас очікуваним результат цієї вибірки? Насправді там багато таких речей, які б могли облюбувати лише ваші найвідданіші фани, деякі з них не настільки широко відомі, як, наприклад, пісні з «Шабадабада» чи передостанньої платівки «Пісні Мертвого Півня»?

- Це справді так, для нас було трохи несподіваною така велика кількість голосів за найстаріші речі. Хоча, не скажу, що це була неприємна несподіванка.

«Коли ти смієшся» твого авторства для прикладу, так?

- Так, це було страшенно несподівано, бо, скажімо, «Коли ти смієшся» чи «Ми помрем не в Парижі» ми вже років п’ятнадцять не виконували на концертах і відповідно якесь із тих поколінь, яке приходить на наші теперішні виступи, може і не знати про існування цих пісень. Але, виявляється, знають, люблять. І слово в слово повторюють, підспівують.

Напевно саме через те, що вибрали ось ці дві вищезгадані речі, ви запросили до участі у цьому проекті Кашу Сальцову, вокалістку «Крихітки Цахес», адже був потрібен жіночий вокал?

- Так. З Кашею воно якось так досить несподівано вийшло. Вирішили її запросити і вона увійшла у це все дуже легко і красиво, так, наче вона і раніше це все робила. Просто фантастично заспівала, зрештою, на записі це все відчувається. Те, що Каша робить зі своїм гуртом, відрізняється від того, що робимо ми. Це був несподіваний дует, але, як виявилось, дуже вдалий. Цілком можливо, що при записі якихось нових речей ми запросимо її ще раз і вона не відмовиться.

Цікаво, а як Ярка відреагувала на подібний експеримент?

- Чесно кажучи, я не знаю, з того часу, як відбувся концерт ми постійно перебуваємо в русі, купа справ, купа поїздок і нам з нею якось не випадало бути в контакті. Хоча я підозрюю, що, скоріше за все, Ярка знає, тому що вона слідкує за подіями і нашим музичним життям. Я вважаю, що вона може бути цілком спокійною в тому сенсі, що в тому самому інтернеті є купа прихильників виключно Ярчиного виконання і вони більше нікого не хочуть чути і нікого більше не сприймають. Тому Ярка може бути задоволена. Насправді право на життя мають обидві версії, вони існують паралельно і усе воно має свою цінність.

Наскільки ви залишились задоволеними якістю цього концертного запису?

- Не на 100%, але нам сподобався результат. Сам концерт був фантастичний, фантастичні були усі, хто туди прийшов, тим паче, що це такий столичний клуб, «Докерс Паб», потрапити у який вартує багато часу, він знаходиться не в центрі міста. Звичайно, є якісь зауваження, але вони ж бувають завжди, без цього ніяк. Насправді усі залишились задоволеними - і публіка, і ми, було дуже гарно.

«Кримінальні сонети». Чи був музичний кримінал? )))

Тепер кілька слів щодо вашого другого альбому. Все починалося колись із «Ніжності», наскільки я пам’ятаю, інші речі були покладені на музику вперше. Особисто мені це видається якимось таким концептуальним проектом, адже вірші, колись об’єднані в окремий цикл з однойменною назвою, тепер стали пов’язані між собою ще й музично, плюс ви запросили до участі в записі Юрка і він відбув і відіграв разом із вами тур Східною Україною, заслуживши ще одне назвисько – другого фронт-мена Півнів. Чи обійшлося без професійних ревнощів і як ти оцінюєш вашу теперішню співпрацю? Те, що Андрухович робить із «Карбідо» (платівка «Самогон» нарешті вийде восени в Україні українською мовою), насправді дуже відрізняється від того бачення, яке мають Півні.

- Так, ми ставимось до створення нової музики не настільки ретельно як поляки з «Карбідо». Як правило, усі записи відбуваються дуже швидко тоді, коли нам трапляється зібратись разом, обмінятись кількома ідеями і відразу приступити до роботи. Так було і цього разу, Юрко записував свої партії окремо на студії, (перед кожною піснею Андрухович читає однойменний вірш). А потім усе це поєднали. Вийшло досить «нєхєрово», як сказав сам Юрко. Насправді усі ці кілька років ми не можемо без Андруховича, а Андрухович без нас. Цілком можливо, що лише одними «Кримінальними сонетами» не обмежиться, і наша багаторічна творча співпраця виллється у створення ще однієї або ж кількох акцій. Але для цього він повинен стати повноцінним учасником «Мертвого Півня», що і трапиться в кінці липня, буде спільний запис у студії і безліч повноцінних презентацій по всій Україні, десь у листопаді.

І я сподіваюсь, що без «Майдану» не обійдеться?

- Ніяк! Між «Майданом» і Півнями вже давно існує особлива дружня співпраця, ми страшенно поважаємо Ігоря, власника цього клубу, і сюди завжди приємно їхати, тут панує особлива атмосфера. Та й ми нарешті зібрались і записали у вас своє перше справжнє dvd. Тобто «Вибране народом» пішло на відео. Серед усіх десятків майбутніх планів – видання dvd і кількох відео-уривочків з нього, зокрема, першого на пісню «Гуцулка Ксеня» - найближчі і найреалістичніші, це дійсно дуже хочеться зробити. Ну і, звичайно, ще один наш студійний проект з Юрком: можливо, нарешті ми зберемо усі наші пісні, написані на його вірші, під однією обкладинкою. Ще хотілося б продовжити тему «ретро-речей» на кшталт «Гуцулки Ксені», але… втілити хоча б половину задуманого.

Як ти ставишся до думки, висловленої вашим одним палким шанувальником, про те, що «Кримінальні сонети» плагіат на «Murder Ballads» 1996-го року Ніка Кейва? Та платівка, де є феноменальний дует Кейва з Кайлі Міноук?

- З повагою до Ніка Кейва. Це про ставлення. Насправді, я не знаю, цикл «Кримінальних сонетів» Юрко написав ще у 1990-му році, а виданий він був у 1991-му. А зараз 2008-й , як це все можна пов’язати і які там спільні речі є, в обох цих проектах. Поезія, музика і кримінал?

Романтика! Минулого року ходила якась чутка, що Нік Кейв приїжджав чи то мав приїхати з концертом до Донецького «Ганджубасу». Хіба це якось пов’язати?

- Так, через років десять усе це ще «допрацюється», обросте деталями і розповідатимуть, що, мовляв, «Кримінальні сонети» Півні, Андрухович і Нік Кейв придумали, сидячи на чаркою в одному з українських клубів.

Чудова історія, до речі. Насправді нашій рок-музиці якраз страшенно не вистачає містифікацій. Це те поле, яке ще потрібно освоїти. Місько, а ти сам зараз пишеш якісь вірші чи, можливо плануєш, чи таке не можливо планувати?

- Так, справді, таке неможливо планувати, це або відбувається, або не відбувається. Поки що стільки хороших текстів довкола мене, що якось ще рука не піднімалась. 

Але ти ж є академіком «Бу-Ба-Бу» все-таки і твою пісню «Коли ти смієшся» народ визнав однією з кращих!

- До цього не примусиш, поки що забагато довкола віршів хороших чужих. Закінчаться чужі, буду писати свої. 

А чи можна від вас очікувати ще якихось нових неочікуваних дуетів?

- Можливо, щось з’явиться, будемо далі працювати і бачити, нас зараз кличуть на фестиваль, «Славське рок-фест», 25 липня буде відбуватись. Там ми матимемо спільний виступ з Віктором Морозовим. Цілком можливо, що пізніше це переросте у якісь «Афродизіяки – 2».

Будемо сподіватись! Дуже дякую за розмову, успіхів вам і до наступних зустрічей. Зараз, слава Богу, вас можна часто і побачити, і почути, вистачить лише зібрати наплічник і помандрувати Україною. Кращими клубами, фестивалями.

-Так, скаржитись не будемо, це не найгірший час для «Мертвого Півня»!

* Більше фото з концерта на www.rocknrollforum.com

фото: Ельдорадо
текст: Галочка Вlackbird
www.maydan.com.ua


 
ПУБЛИКАЦИИ
«Мертвий півень»: про Андруховича та музичну дипломатію
ИНТЕРВЬЮ
«Мертвий півень»: про Андруховича та музичну дипломатію
13.10.2009

Цього року львівський гурт «Мертвий півень» відзначає 20-річчя. До ювілею музиканти видали досить незвичайний альбом «Made in ЮА». На ньому разом з гуртом співає відомий український письменник Юрій Андрухович.

Мертвий Півень у «44»: Ніколи не помрем!
ФОТО
Мертвий Півень у «44»: Ніколи не помрем!
09.10.2009

Більш того, Мертвий Півень якраз у розпалі своєї юності. Ну хто скаже що 20 років – це не сама молодість у повному її розквіті? Круглу дату святкував гурт у клубі «44» в рамках проекту «Майстер-клас»

«Мастер-класс» с группой Мертвий Півень в клубе «44»
АНОНСЫ
«Мастер-класс» с группой Мертвий Півень в клубе «44»
28.09.2009

6 октября легендарная львовская рок-формация Мертвий Півень даст сольный концерт в столичном арт-клубе «44». Этим выступлением группа начнет празднования своего двадцатилетия

ДОСЬЕ ДИСКОГРАФИЯ
Радіо Афродита
Радіо Афродита
2011
альбом
слушать · рецензия
Made in ЮА
Made in ЮА
2009
альбом
рецензия
Ми помрем не в парижіКЛИП
Ми помрем не в парижі · 2012
266 тис. просмотров
РЕКОМЕНДАЦИИ
No comment
НОВОСТИ
No comment
24.03.2022

No comment

Обзор сцен на 360 градусов, прямые трансляции и даже фуд-корты
АНОНСЫ
Обзор сцен на 360 градусов, прямые трансляции и даже фуд-корты
09.09.2020

19-20 сентября на украинской онлайн-платформе hover.link — БеZVIZ Pre-party 1.5 пройдет первое мероприятие. Это пространство, которое максимально воспроизводит музыкальный фестиваль в реальности