К сожалению, русская версия публикации отсутствует, предлагаем вариант на украинском языке

Іграшкові історії у супроводі джазу

28.05.2009 · ФотоІграшкові історії у супроводі джазу

Приводом для чергової вечірки у столичному клубі «44» стало відкриття персональної виставки колишнього рокера, музиканта й художника Олексія Осипова (Alex Drozd). Будучи в минулому фронтменом гурту «Дрозди», Олексій зажив слави художника не так давно. Попри те, що хлопці перестали грати 2004 року після виходу альбому «Сліпа війна», їх досі вважають одним із найбільш знакових християнських рок-гуртів на пострадянському просторі. Глибокі тексти «Дроздів» ніколи не носили характеру релігійної пропаганди, а самі музиканти – цікаві й прогресивні люди із гнучким світоглядом. Це доводять й інтерв’ю із Льошою, який на закиди щодо численних татуювань чи пристрасті до алкоголю завжди відповідає гостро й дотепно, підкреслюючи всіма своїми діями, що духовність людини потрібно шукати не на поверхні.

Щодо самої арт-події, то все пройшло у дещо ностальгійній атмосфері джаз-вечора. Співачка Юлія Рома демонструвала магію музики разом із гуртом Night Groove (Наталія Лебедєва – клавіші, Олександр Павлов – гітара, Алік Фантаєв – барабани, Ігор Закус – бас). Те шаманство звуків, яке відбувалося на сцені, не залишило байдужими навіть далеких від розуміння джазу слухачів. Адже медитативні співи Юлії, її імпровізації, м’який і проникливий вокал – все це створює чарівну ілюзію невагомості. Рома – дійсно фаворит джазової сцени, про що свідчать її численні конкурсні нагороди та участь у міжнародних джазових подіях по всьому світу. А виданий 2006 року альбом "Heartbeats" отримав схвальні відгуки від поціновувачів стилю і просто меломанів. Варто також додати, що всі композиції написані самою співачкою. Натхнення для нових пісень автор черпає як із бразильської музики, так і з українського фольку. Пісня «Тече річенька», скажімо, прозвучала для гостей вечора справжнім хітом. Несправедливо було би замовчати музичну віртуозність учасників колективу. Усі джаз-мени подивували публіку чудовими партіями. Музикальні пасажі клавішниці, ударника чи гітариста неминуче здобували резонанс і оплески. Присутність Юлії Роми на відкритті виставки Алекса Дрозда – невипадкова. Митці, як з’ясувалося, давно знайомі, адже колись Рома просто таки знущалася з Олексія, будучи його вчителем вокалу. Як зізнався сам Дрозд, суворі навчальні методики його викладачки не снилися навіть батьку Моцарта.

Спільні спогади ще більше підкреслили ностальгійний дух вечірки. Утім, картини художника теж виконані з натяком на ретро. Об’єктом зображуваного став світ дитинства, а саме іграшки. Забуті юними власниками, вони наче існують у своєму світі, в якому немає місця дисгармонії, а є лише теплі дитячі сни. Плюшеві герої мультиків про Вінні Пуха, Міккі Мауса, «Панда Кунг-фу», «Історія іграшок» сидять поряд із старими клоунами, футбольними м’ячами та іншими «мешканцями» дитячих полиць. І хоч, за словами художника, всі ці іграшкові світи – лише виконані олією натюрморти, що на них зображено тойз-колекцію самого Олексія, складається враження, наче на картинах – цілком живі істоти, які починають розмовляти, щойно повертаєшся до них спиною. Навіть назви картин підкреслюють характерність персонажів, їхню людську природу («Курілкін», «Мрія ідіота», «Втомилися»...) Мабуть, найбільш ідейною (якщо можна це слово використати щодо натюрморту) картиною є «Еволюція мавп», на якій зображено полицю з різноманітними іграшковими приматами. Цей ряд горил і мартишок завершує Ковбой із фільму «Історія іграшок»... Напрошуються такі собі іронічні висновки – в житті все просто, як і на дитячій полиці, де навіть еволюція перетворилася на цікаву гру. Тож поспішайте вигадати свою тойз-історію, відвідавши виставку Олексія Осипова в «44», що триватиме до 7 червня 2009 року. Роботи художника та інформацію про нього можна знайти на сайті http://www.alex-drozd.com/.

Тала Пруткова
фото: Євген Гайдук
© Киевский Рок-клуб



Іграшкові історії у супроводі джазу | Фото
Іграшкові історії у супроводі джазу | Фото
Іграшкові історії у супроводі джазу | Фото
Іграшкові історії у супроводі джазу | Фото
Іграшкові історії у супроводі джазу | Фото
Іграшкові історії у супроводі джазу | Фото
Іграшкові історії у супроводі джазу | Фото
Іграшкові історії у супроводі джазу | Фото
Іграшкові історії у супроводі джазу | Фото
 
ДОСЬЕ РЕКОМЕНДАЦИИ
No comment
НОВОСТИ
No comment
24.03.2022

No comment

Фронтмены групп The Gitas и O.Torvald – представили общую песню
НОВОСТИ
Фронтмены групп The Gitas и O.Torvald – представили общую песню
02.05.2022

«Досить» – это гимн воинам, которые сейчас защищают украинскую землю и независимость от военной агрессии России